תגובות אחרונות

    עודף משקל

    מהי דיאטה ומה הם גורמי השמנה

    דיאטה היא מונח שבו נהוג להשתמש במספר מצבים מקובלים.
    משמעות המילה דיאטה יכולה להיות: תפריט או לרשימת המאכלים שאדם נוהג לצרוך. למשל, דיאטה של פחמימות או דיאטה עתירת חלבונים.

    דיאטה משמעותה גם אכילה מוגבלת של מאכלים או צריכת משקאות, למטרות של שמירה על המשקל או הרזייה או מסיבות רפואיות. למשל, דיאטה דלת סוכר, דיאטה דלת פחמימות, דיאטת אטקינס ועוד.
    מעל לכל, דיאטה שמשמעותה תזונה מאוזנת או הרגלי אכילה, הכוללים את המאכלים והמשקאות שהאדם רגיל ונוהג לצרוך.

    עודף משקל

    עודף משקל והשמנה הם המחלה והסכנה של המאה העשרים ואחת. אמנם, על פניו, מדובר בעניין אסתטי אולם עודף משקל ועימו השמנה מלווים בסיכונים בריאותיים של ממש: מחלות לב, הפרעות מטבוליות, בעיות לחץ דם סוכרת, ועוד.

    עודף משקל מאפיין בעיקר את המדינות המתועשות והמתפתחות, שבהן מצד אחד מגוון מאכלים מפתים וזמינים הוא גדול ורב, ומצד שני ממעטים האנשים לעשות פעילות גופנית, ספורט ושמירה על הגוף ואת אלה מחליפים המחשב, הטלוויזיה וכיוצא באלו.

    האנשים במדינות העולם השלישי או מדינות עניות ופחות מפותחות סובלים פחות מעודף משקל ומהסיבוכים הנלווים לכך. עם זאת הם סובלים מבעיות רפואיות אחרות הקשורות בתת תזונה, הרעבה, דיאטה ענייה בחלבונים ועוד.
    מכל מקום, במדינות 'המפותחות ' – ישראל, מדינות אירופה, ארצות הברית ועוד – נמצא עלייה מדאיגה בשיעור האנשים הסובלים מעודף משקל. אוכלוסייה זו כוללת מבוגרים, נשים וגברים כאחד. מדאיג יותר כי האוכלוסייה הסובלת מעודף משקל כוללת גם ילדים רבים, בנות ובנים.
    הדברים ניתנים לפתרון, ויפה שעה אחת קודם.

    עודף משקל- בעיה חמורה הדורשת התייחסות

    עודף משקל ולצידו השמנה הם אחד החוליים של ימינו, ועם זאת קיימת עלייה מדאיגה באוכלוסייה הסובלת מעודף משקל. בהתאמה, נמצא עלייה במחלות וסיבוכים רפואיים הקשורים לכך.
    עלייה במשקל, השמנה או עודף משקל משפיעים לרעה על היבטים שונים של חיינו.

    בעיות בריאותיות וסיכונים בריאותיים המגיעים אפילו לסכנת חיים, כולל עלייה בשכיחות ובחומרה של מחלות לב, לחץ דם, סוכרת, מחלות פרקים, מחלות אורטופדיות, בעיות במערכת העיכול וחילוף החומרים ועוד.
    בעיות נפשיות הכוללות דיכאון, בידוד, חרדות, ביטחון עצמי נמוך, חוסר ביטחון עצמי, דימוי גוף נמוך.
    סטיגמה חברתית ואף אפליה של אנשים הסובלים מעודף משקל, לרבות במציאת מקומות עבודה, פיתוח קשרים חברתיים, השתתפות בתוכניות טלוויזיה ועוד.

    ירידה במשקל או הפחתת עודפי משקל גורמת לעלייה ושיפור באיכות החיים על כל היבטיהם.

    בעיית השמנה ועודף משקל – שינוי אורח החיים

    הדרך הנכונה הבטוחה והיעילה ביותר לרדת במשקל ואף לשמור על המשקל החדש היא לאמץ דיאטה במובנה הרחב – דהיינו תפריט מאכלים יומי, ולצידה פעילות גופנית כאורח חיים. בכך מתכוונים לשינוי באורח החיים. תפריט המזונות והמשקאות חייב להיות מגוון ומאוזן, ויכלול מאכלים בריאים, עשירים בסיבים תזונתיים, עתירי ויטמינים, ובעלי שיעור נמוך מאוד ( אם בכלל ) של סוכרים ופחמימות. לצד אלה, חייבת להיות פעילות גופנית מתאימה לאותו אדם ולאורח חייו. למשל, מי שעובד במשרד ומבלה את רוב יומו בישיבה, יאלץ לאמץ שגרת יום הכוללת הליכה מהירה בבוקר או בערב, או הליכה למכון הכושר לפני העבודה או לאחריה.

    גורם ה X

    אנו מפרטים ומרחיבים בנושא הדיאטה, ההפחתה במשקל, חשיבותה של הפעילות הגופנית ועוד. אולם לכל אלה חייב להתלוות גורם אחד יחיד ומיוחד – אנו קוראים לו ' גורם ה -X' – והוא כוח הרצון, נחישות, סבלנות והתמדה, אמונה בהצלחת הפרויקט והטמעת הדיאטה באורח החיים. בלעדיו, דיאטה לא תועיל לטווח הרחוק. נגלה כי תקופה לא ארוכה לאחר סיום הדיאטה העלינו שוב במשקל, לעיתים אף יותר ממה שהצלחנו להפחית ממשקלנו במהלך הדיאטה. ניכנס למעגל קסמים שוטה, שבו יורדים במשקל, עולים יותר ממה שירדנו, ובכך מגדילים ומעצימים את ההשמנה ואת עודף המשקל, ואיתם את תחושת חוסר שביעות הרצון מגופנו, בטחון עצמי נמוך וכן הלאה.

    משקל, שקילה

    הדרך הנכונה והיעילה לפצוח בדיאטה היא לעלות על המשקל.
    שקילה ראשונית מלמדת אותנו האם אנו סובלים בכלל מעודף משקל, ואם כן – האם מדובר בעודף משקל קטן או גדול או עודף משקל המהווה סכנה בריאותית.
    מחד, מוצע להקפיד ולהישקל אחת לשבוע.

    מאידך, אין להגזים במספר השקילות, ובוודאי שאין טעם להישקל כל יום או יותר מפעם בשבוע. על מנת לקבל תוצאות אמיתיות יש למדוד הבדל במשקל מזמן לזמן.
    רצוי לקיים שקילה על גבי מאזניים או משקל מסוים ( למשל המשקל הביתי או המשקל שבחדר אחיות בקופת החולים ), ביום קבוע ואף בשעה או בזמן קבועים, על מנת לקבל תוצאות אמיתיות ולעקוב אחרי הירידה והשינויים במשקל.

    הגורמים להשמנה

    הגורמים להשמנה ולעודף משקל הם רבים ומגוונים, ותלויים גם באורח החיים של האדם, אך גם בגופו, מצבו הבריאותי, תורשה וגנטיקה ועוד.
    השמנה יכולה לנבוע מכך שאדם אוכל מזון רב ומגוון, אך לא עושה פעילות גופנית.

    אדם יכול לסבול מהשמנה אם הוא אוכל כמויות נורמליות של מזון, אך המזון הוא מסוגים שומניים, עתירי פחמימות וסוכרים, עתירי שומנים, וממעט במאכלים הנחשבים בריאים כמו ירקות, מאכלים עתירי סיבים וכולי.

    השמנה עלולה להיות תוצאה של מצב בריאותי בלתי תקין, כגון הפרעות מטבוליות, תפקוד לקוי של בלוטת התריס, הפרעות הורמונליות, גידולים ועוד.

    אחד הגורמים החשובים והמרכזיים ביותר לעודף משקל או השמנה הוא קשר הדוק וישיר לגנטיקה ולתורשה. אדם שמשפחתו נוטה לעלייה במשקל והשמנה, יטה לסבול אף הוא מעודף משקל. מדובר גם בבעיית ' הביצה והתרנגולת '. מי שגדל במשפחה שנוטה להשמנה, סביר להניח שמפתח ומאמץ הרגלי אכילה פסולים, ממעט בפעילות גופנית ועוד, כמו בני משפחה אחרים.

    vanbv shtyv hrhsv cnaek,rupu, vrzhhv kkt muo tu shtyv eav

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *