איך להתחיל דיאטה?
למרות שהשאלה הזו "איך מתחילים דיאטה" או "איך להצליח בדיאטה" נשמעות בנאליות, מדובר לעתים בשאלות שהן המפתח להצלחה או כישלון של דיאטה או תוכנית הפחתת משקל אחרת. הרבה אנשים שרוצים לרדת מהר במשקל, מקבלים את ההחלטה לבצע דיאטה בלי הרבה מחשבה מראש ובלי תכנונים. לפעמים איזו מילה מחברה או ממישהו קרוב יוצרים איזה "טריגר" לדיאטה, ופתאום יש רצון להוריד כמה קילוגרמים עודפים והדרך מכאן להתחלת דיאטה, קצרה במיוחד…
אלא, שמה שמתחיל בלי הרבה מחשבה ותכנון, עלול להסתיים בכישלון. והדברים האלה נכונים במיוחד לגבי דיאטות שאינן מותאמות אישית, גם מבחינת כמות הקלוריות היומית של הדיאטה, ציפיות לקצב ירידה במשקל, מרכיבי המזון ותפריט הדיאטה, שילוב פעילות גופנית וכו'.
ולכן, הגורם הראשון החשוב להצלחת דיאטה, הוא התכנון. דיאטה שמתוכננת היטב, ולא מתוך "שליפה" או גחמה, היא דיאטה שהבסיס שלה יהיה טוב יותר. התכנון צריך להתייחס להיבטים השונים של תוכנית הפחתת המשקל :
1.קודם כל, התכנון צריך להתייחס לכמות הקלוריות היומית הדרושה, לצורך ירידה מתונה והגיונית במשקל. כמות קלוריות שרירותית כמו 1200 קלוריות או 1400 קלוריות, היא טעות יסודית. כמות קלוריות יומית דרושה שמתאימה לאדם אחד, אינה בהכרח מתאימה לאדם אחר, ומה שנחשב כמות קלוריות קיצונית עבור אדם אחד עשוי להיחשב ככמות קלוריות גבוהה מדי עבור אדם אחר. לצורך התאמת כמות הקלוריות היומית המומלצת וקצב שריפת הקלוריות הרצוי, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע כמו דיאטנית למשל או לכל הפחות להיעזר במחשבונים המיועדים לכך. כך למשל, ניתן לחשב את קצב שריפת הקלוריות היומי לפי נוסחת BMR, בה נלקחי בחשבון, ביןהיתר, מין האדם ומידת הפעילות הגופנית בה הוא מורגל.
כמו כן, יש להתאים את הכמות הקלוריות היומית לתפריט הדיאטה. הכוונה היא לבחירת המזונות המתאימים, תוך חלוקתם לשלבים השונים ביום (ארוחת בקר, ארוחת צהריים, ארוחת ערב וארוחות ביניים), בצורה מאוזנת והגיונית. חשוב לפרוס את הקלוריות לאורך כל היום ולוודא כי לא כל הקלוריות יתרכזו בארוחה מסויימת. אך חשוב מכך לוודא כי תפריט הדיאטה מורכב גם ממזונות שאתם אוהבים ולא רק מזונות דלי קלוריות – כי תפריט שאינו טעים, לא מחזיק מעמד לאורך זמן. לעתים תעדיפו לוותר על מרכיב מזין "תמורת" חטיף או ממתק, שיעזרו לכם לעבור את היום.
תכנון הפעילות הגופנית מהווה מרכיב חשוב אף הוא. לעתים יש דיאטות שמאפשרות להוריד במשקל גם ללא פעילות גופנית משמעותית ולעתים גם ללא ספורט כלל, אך אין ספק שפעילות גופנית היא כלי משמעותי שמאפשר להאיץ את קצב הירידה במשקל או לחילופין כלי שמאפשר חופש גדול יותר בהכנסת מרכיבי מזון נוספים או פחות דלים לתוך תפריט הדיאטה (מאחר ששריפת קלוריות באמצעות ספורט, מפנה מקום לקלוריות אחרות…).
לאחר שלב התכנון, עוברים לשלב הביצוע של הדיאטה ולמרות ששלב זה אינו פשוט, גם אותו ניתן לעבור, עם מחשבה, התאמה לצרכים הספציפיים והרבה כח רצון.
תגובות אחרונות